България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Христо Монов: Убиецът на сина ми - Джок Полфрийман, е манипулативен социопат

31-годишният австралийски гражданин, който беше осъден на 20 години затвор, е подал молба за предсрочно освобождаване

17.05.2018 | 08:06 Редактор: Велислав Филипов
Христо Монов: Убиецът на сина ми - Джок Полфрийман, е манипулативен социопат

31-годишният австралийски гражданин Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, е подал молба за предсрочно освобождаване. Делото се очаква да бъде разгледано днес в Софийския градски съд.

Защитата на Полфрийман посочва, че той е излежал повече от половината от наказанието си, не е наказван за нарушения в затвора и е награждаван за добро поведение.

Според бащата на убития от австралиеца Андрей Монов - психологът Христо Монов, Джок Полфрийман е истински социопат и той никога не е признал какво е извършил през 2007 г.

"Законът е такъв, че такова искане е позволено да се прави. Въпросът е, че според Полфрийман други са виновни за убийството на сина ми. Той е нагъл и не признава другите. Освен това е манипулативен. Дори се стигна дотам, че осъди България заради това, че няма добри условия в затвора", категоричен бе в ефира на "България сутрин" бащата на убития студент.

През 2015 г. Българският хелзинкски комитет предложи Полфрийман за "Човек на годината" за това, че в ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР) е защитавал пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България.

Психологът твърди, че не се е интересувал за събитията около Полфрийман, след като съдът през 2011 г. го осъжда на 20 години затвор.

"Ако съдът реши да освободи австралиеца ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношение - като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща", добави Христо Монов.

Приятелите на убития студент Андрей Монов организират днес (17 май) от 9:30 часа пред Съдeбната палата в София мирен протест.