България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Домашни кучета разкъсват децата ни, докога престъпно нехайство?

Вземете си плюшена играчка, ако не можете да се грижите за домашен любимец, призова Явор Гечев от "Четири лапи"

11.04.2018 | 07:41 Редактор: Тодор Петров
Домашни кучета разкъсват децата ни, докога престъпно нехайство?

Две нападнати от кучета деца в София само за ден. 13-годишно момиче бе нахапано в кв. "Абдовица", а 6-годишно момче е в болница, след като беше нападнато от ротвайлер без намордник в двора на училище в кв. "Гоце Делчев".

Задържани са собственикът на ротвайлера и човекът, който го е разхождал. Вторият остава в ареста за 72 часа. Момченцето е в стабилно състояние в "Пирогов", но с изключително тежки наранявания.

Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" посочи пред Bulgaria ON AIR, че разхождането на домашни любимци в училищата е абсолютно забранено , но то не се контролира. 

"В София има инспекторат, който би трябвало да контролира това. Институциите не си вършат добре работата. Законите са добри, но прилагането куца. Контролът от общинските власти и БАБХ е на изключително ниско ниво", коментира той.

Гечев е на мнение, че на първо място все пак трябва да бъде личният контрол, а кучетата да не бъдат оставени без контрол и възпитание или вързани на каишка по цял ден. 

"Не са виновни животните, виновни са хората. Дори да се прибегне до умъртвяване на животното във всеки такъв случай, човек надали ще се промени", отбеляза гостът на "България сутрин".

Явор Гечев настоя, че отглеждането на куче трябва да се превърне в лукс, а не всеки с 50 лева да си купи "аларма в двора". Вземете си плюшена играчка, ако не можете да се грижите за домашен любимец, призова той.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
DrKrassimira Krastev
преди 6 години
Има ясни текстове в нашето законодателство - ветеринарно и друго по вид законодателство за подобни случаи относно кучето и относно стопанина на кучето, вкл. и за понататъшната съдба на агресивно куче причинило телесна вреда на човек., а и за вината на кучето и за вината на стопанина. Единствено и само съдът може да постанови, какво да е наказанието на стопанина. За съжаление в последно време зачестиха случаи на нахапани деца, възрастни хора от кучета, вкл. наскоро имаше дете, което почина вледствие раните и шока. Всичко това сочи, че ветеринарните власти е необходимо сериозно да засилят контрола си. Необходимо е към Зоополицията на МВР да има и ветеринарни лекари с отлични познания в област ветеринарно медцински регулации, съдебна медицина и ветеринарно медицински експертизи, деонтология. Фактът, че в Централното Управление на БАБХ няма специалисти с дисертации в тези области , а и в софийския ветеринарен факултет няма специалисти в непенсионна възраст с дисертации в тези области от ветеринарно медицинската наука и те се преподават като дисциплини на студентите по ветеринарна медицина от лектори с дисертации и подготовка в областите Кинелогия, Генетика, Зоохигиена и от лектори - чиновници без дисертации изобщо, са причина за проблемите във ветеринарно медицинската практика и във ветеринарно медицинската дейност, служба. Липсата на достатъчно контлол върху стопаните на животни, вкл. и тези, които притежават кучета, е част от този проблем. Само преди дни имаше проблем от друго естество - оставени безстопанствени, без храна, на студа, коне в планина Осогово, отново без контрол от страна на ветеринарните власти. Време е да се осъзнаят проблемите, да се защитят хората от агресивните животни, стопаните да полагат необходимите и описани в закона грижи за животните, птиците, др.представители на фауната, чиито собственици са, ветеринарните власти да упражняват контролът, който ги задължават регулациите, а в софийския ветеринарен факултет да се поканят компетентни лектори по гореописаните области от ветеринарната наука, които да заместят некомпетентните! С уважение - д.в.м., д-р Красимира Кръстева, лектор, консултант, автор на дисертация, на осем издадени книги( 3 научни, 4 научно популярни и 1 - в др.жанр), на научни доклади и др. по вид публикации, всички в областите ветеринарно медицински регулации( законодателство) и мениджмънт, съдебна ветеринарно медицина и съд.ветер.мед.експертиза, ветерин.медиц. етика и деотлогия и общото разликите им с медицинките, история на ветеринарната медицина, ранна история на медицината- обща за хора и за животни, неконвенкционални терапии за представителите на бозайниковия свят - някои животни и хора, мениджмънта на тези терапии. Сигнализирай за неуместен коментар