България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мотористите: Злодеи на пътя или застрашени от чужди грешки?

Кои са най-честите причини за катастрофите и наистина ли скоростта убива...

02.04.2018 | 09:34 Редактор: Иван Берберов
Мотористите: Злодеи на пътя или застрашени от чужди грешки?

През изминалата събота стотици мотористи дадоха начало на "Мотосезон 2018". Заради студеното време шествието беше изместено и съвпадна с това на велосипедистите. За съжаление откриването на мотосезона не се размина без инциденти. 

Спешна помощ потвърдиха за 3 инцидента с мотоциклетисти в следствие на лошата организация на движението. Те са настанени в болница и са без опасност за живота. 

"Най-честите причини за катастрофа с мотоциклет са неправилните маневри на автомобилните шофьори. Моторът е опасна машина, която трябва да се уважава, иначе стават проблеми. При нас няма смачкана броня, а смачкани кости и отишли си хора", подчерта мотористът Любомир Дуриданов.

Според председателя на Българското обединение на шофьорите Христо Радков проблемът с лошите шофьори се крие още в обучаващите и изпитващите ги. 

"От "Автомобилна администрация" чухме, че планират да премахнат "избягване на препятствие" от изпита за категория "А". Шофьорските курсове са достатъчно добри, ако автошколата е коректна. Изпитващите на ДАИ взимат 600 лева заплата. Те са около 105 за цялата страна. Нека да потърсим там проблема", обясни Радков в "България сутрин". 

"Няма значение с каква машина си на пътя. Трябва да имаш отговорност към останалите движещи се по пътищата. Трябва да се промени отговорността както на изпитващите, така и на инструкторите. Те трябва да носят наказателна отговорност за тези, които обучават и изпитват", категорична бе журналистът Нора Стоичкова пред Bulgaria ON AIR.