България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще познаете менте козунака по патешко-жълтия цвят!

За цена от 2 лева няма как в рецептата да участват яйца, масло и мляко, подчерта управител на пекарна пред Bulgaria ON AIR

02.04.2018 | 07:52 Редактор: Жанета Нейкова
Ще познаете менте козунака по патешко-жълтия цвят!

Фабрично приготвените козунаци често съдържат имитиращи съставки. Как се приготвят те и как да познаем качествените такива?

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров отиде в столична пекарна, за да открие отговорите на тези въпроси.

"Най-лесният начин да разпознаете фалшивия козунак е цветът. Само с масло и яйца няма как да добием патешко-жълтия вид", подчерта управителят на фирмата Мариян Биков. 

Той обясни, че за направата на добрия козуначен хляб, хората трябва да се заредят с търпение.

"Той не може без една добре структурирана рецепта. Също и фурната трябва да бъде предварително загрята, а тестото е по-добре да втасва по-дълго време, за да се получат характерните за козунака конци", отбеляза Биков.

По думите му цената на продукта вече се е покачила заради идващите християнски празници и в козунак за 2 лева няма как да бъдат включени яйца, масло и мляко.

"Добрият козунак струва около 8-10 лева", заключи управителят.