fallback

Първа пролет е, природата се събужда... А ние със сняг и жълт код за опасно време

Тенденцията в следващите дни е за зимна обстановка, прогнозира Симеон Матев пред Bulgaria ON AIR

20.03.2018 | 07:50 Автор: Жанета Нейкова

Днес в 18.15 настъпва астрономическата пролет. Природата се събужда и следва светлата част на годината.

Тази сутрин обаче ние се събудихме в снежна обвивка. 

Първа пролет ни посреща с жълт код за опасно време.  В областите Русе, Разград, Шумен, Силистра и Търговище се очакват обилни снеговалежи, поледици, силен вятър и образуване на преспи.

По старопланинските проходи новата снежна покривка надвишава 10 сантиметра. Основните пътища се почистват и опесъчават.
 
Забрана за движение на камиони над 12 тона има за отсечките Шумен - Разград и Русе - Силистра, както и по пътя Велинград - Юндола.
 
Днес валежите в цялата страна ще продължат, а температурите ще останат ниски за сезона. Очаква се пътните настилки в цялата страна да бъдат мокри и хлъзгави.
 
В Дунавската равнина температурите в момента са -4, -5, валежите по Черноморието ще преминат в сняг, съобщи в "България сутрин" синоптикът Симеон Матев, който посрещна пролетта с класическа музика за фон в студиото. 
 
В следобедните часове обаче облаците ще се разкъсат и температурите ще се повишат до 15-16 градуса.
 
"Циклонът Анегрет премина през страната ни и след няколко часа ще стъпи на Черно море, с което ще попаднем между два циклона. Това ще позволи на времето през днешния ден да се подобри, но за кратко. Още утре нови вихри ще наближат Балканите и отново ще превалява", обясни Матев.
 
Синоптикът предупреди, че тенденцията в следващите дни не е към пролет, а към зима.
 
"В четвъртък и петък, под влияние на циклон от Африка, комбиниран със студен въздух от север, ще имаме зимни моменти със снеговалежи в почти цялата страна".
 
Пред Bulgaria ON AIR Симеон Матев заяви, че не може да бъде категоричен дали това е, или не, последният сняг за годината.
 
fallback
Още от България сутрин
fallback