България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цветна еуфория превзе софиянци на 8 март, цените скочиха

На днешния Международен ден на жената една роза струва около 5 лв.

08.03.2018 | 08:04 Редактор: Василена Василева
Цветна еуфория превзе софиянци на 8 март, цените скочиха

Днес е любим празник за едни и отричан от други. Празник на майката, но и на всяка жена. 

На днешния 8 март отбелязваме Международния ден на жената. Признават се икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

В днешни дни на много места този ден губи своята икономическа и политическа окраска от миналото и става просто повод за мъжете да изразят своето уважение и внимание към жените около тях. У нас денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според мнозина християнският празник на майката и жената е малко по-късно – на Благовещение, което се празнува винаги на 25 март.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров провери как вървят цените на цветята на цветната борса, намираща се на столичния пазар "Димитър Петков". Оказа се, че на днешния празник те са доста завишени. Продавачите споделят, че разчитат именно на такива дни, за да припечелят някой лев.

"Както се казва - ден година храни. Цените на розите в момента са 5 лева. В обикновени дни те са по 2-3 лева. Но това зависи и от производителите, от които ги изкупуваме. Практиката ми показва обаче, че хората търсят по-евтини цветя", посочи пред Bulgaria ON AIR Крум.

Въпреки това броят на хората, които желаят да закупят цвете, е огромен.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.