България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Режисьорът Николай Волев разказва живота си в "Девствената проститутка"

В страниците ѝ той признава, че е бил сътрудник на Държавна сигурност

28.02.2018 | 09:34 Редактор: Жанета Нейкова
Режисьорът Николай Волев разказва живота си в

Режисьорът Николай Волев - една от най-ярките фигури в съвременното българско изкуство, представя автобиографичната си книга на 6 март със заглавието "Девствената проститутка".

Безмилостно честна и остроумна, това не е обикновена мемоарна книга, а разказ, под формата на интервю, за превратностите в живота и професията, за първите и по-късните любовни трепети, за неизбежния отпечатък на политическите сътресения върху личната съдба, за литературните предпочитания на режисьора, за майсторството да създаваш универсално значими творби, вълнуващи широк кръг от зрители.

"Заглавието представя най-дълбокия смисъл на текста. Отне ми близо 400 страници да обясня защо избрах точно това заглавие. Може да се каже, че то е житейско понятие на това как постъпваме в живота", обясни в студиото на "България сутрин" Волев.

В страниците на книгата режисьорът прави признание - бил е сътрудник на Държавна сигурност.

Периодът е част от неговата младост, която оказва "твърде голямо, решително въздействие върху по-нататъшния му живот", сподели гостът на Bulgaria ON AIR.

"След като успях да изиграя ДС, което беше плод на обстоятелства и мои качества, избягах във Великобритания през Турция, където се насочих към киното по много случайни обстоятелства", разказа Николай Волев.