България сутрин

Всеки делник от 7:00
още

Лекар: В Европа има бум на случаите на морбили, защото не се ваксинираме

При изкарана дребна шарка могат да настъпят фатални последствия дори и след над 10 години, посочи доц. д-р Атанас Мангъров

21.02.2018 | 08:13 Редактор: Ивайло Николов
Лекар: В Европа има бум на случаите на морбили, защото не се ваксинираме

Статистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.

Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва. Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, това се дължи на отказ от ваксинацията под натиска на антиваксиналните движения. 

"Много хора отказват да слагат ваксини на децата си в резултат, на което децата се разболяват", каза доц. Мангъров в студиото на "България сутрин". Той обясни още, че през 2016 година в цяла Европа е имало по-малко от 6 хиляди заболели от морбили. Докторът подчерта, че на други континенти въпросът е решен със сериозна програма за ваксинация.

"В България това го имахме през 2010 година, когато тук имаше една голяма епидемия от морбили, която засегна над 24 хиляди души, 24 деца умряха", припомни доц. д-р Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че благодарение на взетите мерки през миналата година е имало само малко над 160 случая на заболели.

Доц. Мангъров подчерта, че у нас се полагат големи усилия да бъдат ваксинирани всички, които не са, но по думите му една голяма част от хората и то интелигентни и образовани, отказват да ваксинират децата си. Той обясни още, че при изкарана дребна шарка могат да настъпят фатални последствия дори и след повече от 10 години. 

Вижте видеото с целия разговор