България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вежди Рашидов: Не бива случайни да се бъркат в делата на Художествената галерия

20 години не е имало пари за откупване на картини, уточни бившият министър на културата

19.02.2018 | 10:26 Редактор: Велислав Филипов
Вежди Рашидов: Не бива случайни да се бъркат в делата на Художествената галерия

[related_articles]

Миналата седмица цяла България бе изненадана от едно дарение на българка, направено преди 2 години. След като тя е починала, оставя завещание, според което дарява сумата от 1,84 млн. лв. на Националната художествена галерия. В българското общество обаче веднага тръгнаха дебати за какво и как трябва да бъдат изразходени тези средства. 

Според бившият министър на културата Вежди Рашидов не е работа на случайни хора да се бъркат в делата на Националната художествена галерия.

"20 години не е имало пари за откупване на картини. Едно цяло поколение не присъства в историята на Националната художествена галерия. Музеят трябва да започне да купува произведения - освен, че творецът трябва да бъде подпомогнат, галерията трябва да запълни своя пропуск", категоричен е Рашидов в "България сутрин".

Бившият министър на културата коментира и спора между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. 

"Тези скандали не са полезни за обществото. Не е добре да се ползва като боздуган трето лице. Освен това не бива двамата най-важни мъже в страната да се карат през медиите. Изтърваните думи при нервна криза се случват при всички", твърди той пред Bulgaria ON AIR.

Вежди Рашидов отбеляза, че думите са много опасно и силно оръжие и трябва да се използват внимателно.

"По-лесно е да обидиш и накърниш някого. По-голямо достойнство се иска, когато осъзнаеш, че не си прав, да събереш кураж и да се извиниш. Тогава ще се види кой е по-големият мъжкар", завърши бившият министър на културата.