България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой е Левски? Британска писателка ни поднася непознати факти за пътя на Апостола

Мерсия Макдермот написва една от най-вълнуващите книги, посветени на Дякона

19.02.2018 | 10:03 Редактор: Василена Василева
Кой е Левски? Британска писателка ни поднася непознати факти за пътя на Апостола

В съзнанието на всеки българин има лична оценка за това кой е Васил Левски и кой е неговият Левски. Едно обаче е сигурно. Личността и делото на идеолога на българската революция далеч надхвърлят пределите на страната.

145 години след обесването на Апостола една от най-вълнуващите книги, посветени на Васил Левски е "Апостолът на свободата", написана от английската писателка Мерсия Макдермот.

"Авторката ми е споделяла, че много истини около живота на Левски не са вписани в книгата ѝ. Той е бил в Лондон, както и голяма част от българските революционери, което е непознат факт за българската история", разказа в студиото на "България сутрин" журналистът и изследовател на живота на Апостола Иван Тренев.

Книгата на Мерсия Макдермот излиза през 1967 година от авторитетното лондонско издаделство "Джордж Алън енд Ъндин" на английски език. Преминало границите на Европа, изданието бързо се разпространява и в другите континенти, предизвиквайки голям интерес към широко представената картина на българската история и култура.

Само три години по-късно книгата е издадена и в България. В българския превод не са включени някои моменти, необходими за английския читател, като например увода, посветен на Българското възраждане, главата за Георги Стойков Раковски, както и някои биографични бележки за Христо Ботев, Любен Каравелов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа. Следват още три издания.