fallback

По-скъп ток за бизнеса не значи поскъпване на бита! Дали?

При нас няма енергиен пазар и няма как да се разнообрази, каза политологът доц. Мария Пиргова

07.02.2018 | 08:47 Автор: Иван Берберов

Бизнесът е готов да се откаже от исканите оставки и от плануваните протести срещу цената на тока. До това решение се стигна след срещата на представителите на работодателските организации с премиера Бойко Борисов. 

Двете страни са постигнали консенсус по 4 точки. Ако до 2 седмици управляващите започнат да изпълняват поетите ангажименти, протестът насрочен за 28 този месец ще бъде отменен. Една от договорените реформи е да се позволи на повече производители на електроенергия да продават на пазара.  

"Цената на електроенергията е в регулаторен режим. Нищо не се е променило от толкова години. Рестрикцията по отношение на централите, които внасят електроенергия, е много силна. Битовите потребители не могат да пострадат от това увеличение. Но може да пострада бизнесът", уточни енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

В студиото на "България сутрин" той добави, че новите играчи на пазара трябва да се адаптират към новите условия. Проблемът не е в борсата, а в това, че по-опитните играчи моментално се възползват от новия механизъм, уточни той.  

"Никак не е ясно какво следва след срещата на бизнеса с премиера. Това е болен въпрос за енергетиката. Не мисля, че той ще има решение в скоро време. Ако вземем 4-те обещания на правителството, не виждам кое могат да изпълнят в срок. Проблемът е, че при нас няма пазар и няма как да се разнообрази", поясни политологът от СУ "Св. Климент Охридски" доц. Мария Пиргова. 

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че протестният потенциал на обществото и бизнеса вероятно ще се покачи през идната есен, тъй като КЕВР навярно ще вдигнат цената на тока.

"Политически, проблемите в енергетиката стоят от години и нямат потенциал да настроят хората. Битовите цени ще се вдигнат, щом ще се вдигнат и индустриалните. Политическите протести се овладяват лесно, но икономическите далеч по-трудно", изтъкна доц. Пиргова.

fallback
Още от България сутрин
fallback