България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От двете страни на тротоара: Защитници и противници на кмета на Септември!

Прокуратурата днес ще повдигне обвинение за безстопанственост на Марин Рачев поради сключване на неизгодни сделки

02.02.2018 | 08:46 Редактор: Жанета Нейкова
От двете страни на тротоара: Защитници и противници на кмета на Септември!

Разделение на две: Към този момент два протеста са заформени пред Община Септември.

От едната страна на тротоара в защита на кмета Марин Рачев са застанали служители на общината, граждани и кметове на села. Повечето носят плакати с призиви "Долу ръцете от нашия кмет!" и "Ние сме за Рачев!".

От другата страна пък са представителите на инициативния комитет "Да спасим Община Септември", по чийто сигнал беше образувано делото срещу градоначалника.

През вчерашния ден десетки полицаи блокираха сградата на общината. Барети претърсват кабинети, частни домове и офиси на търговски дружества. 

Арестуван бе кметът на Септември Марин Рачев. Ще му бъдат повдигнати обвинения за сделки с имоти, от които общината е ощетена с близо 200 хиляди лева. 

Проверяват се още обществени поръчки на стойност 13 млн. лева.

Прокуратурата ще повдигне обвинение на кмета на Септември за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки. Очаква се той да бъде отстранен от длъжност, за да не влияе на разследването. 

"Събрани сме в малък състав, за да изразим искането си да се защитим от "Модела Рачев", подчерта пред репортера Ива Григорова адвокат Николай Баташки от комитета.

Пред камерата на Bulgaria ON AIR той започна да пита къде са тези 13 млн. лева, защо се сключват обществени поръчки само с филми, близки до кмета или негови роднини? Защо за едни населени места улиците може да се асфалтират, а за други не... Като Баташки  включи към изказването си братовчедки на жената на Рачев.

"Атаките срещу кмета идват от завистта, че е много добър", е мнението на събралите се в подкрепа на Марин Рачев.

Жителка на града бе категорична, че е видимо и ясно какво градоначалникът е направил за общината и селата.

"Подкрепяме го, защото заслужава", увери тя.

Стигна се и до словесни престрелки между двата лагера. 

Вижте още: