България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Взехме ума на евролидерите! Ето го автора на 3D мапинга

3 седмици екипът на Марин Петков подготвя впечатляващото мултимедийното шоу

16.01.2018 | 09:59 Редактор: Тодор Петров
Взехме ума на евролидерите! Ето го автора на 3D мапинга

Освен видимите герои, които обраха лаврите по откриването на европредседателството ни, Bulgaria ON AIR ви среща с онези, чийто труд допринесе съществено за добрите оценки и първите впечатления на европейските лидери и гости.

Марин Петков е автор на интерактивната изложба с фотографии и картини на големи български художници, които бяха част от церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС. Заедно със своя екип той успя да претвори по уникален начин хилядолетната българска история и изкуство в 3D шоу.

"Винаги щом става въпрос за България, на нас ни е свидно и обичаме да даваме всичко от себе си", сподели Марин Петков. Заедно с продуцента на проекта са решили да използват картини от творчеството на Александър Михайлов и Велислав Николов.

Изпълнителният директор в компания за визуални ефекти посочи, че българските журналисти са били експресивни и най-много са оценили техния труд над мултимедийното шоу. Екипът е работил върху реализацията на проекта около 3 седмици, а най-труден е бил самият строеж.

Марин Петков потвърди, че в България сме напреднали в 3D мапинга и вече доста фирми се занимават с това. Неговата компания има над 160 проекта, повечето от които са реализирани в Западна Европа и Близкия изток. Правили са шоу в Болшой театър в Москва, показали са уменията си в Кувейт и Катар. В момента довършват проект за Ливан и започват таен за момента проект за Катар.

Гостът в "България сутрин" посочи още, че стъклените фасади са неприятни и по-трудни за 3D проекция. На един небостъргач са му необходими между 50 и 100 проектора, докато Народният театър е имал нужда от едва два, стана ясно от думите на Петков.