България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кавърма, качамак и яйца по панагюрски... С какво ще гощаваме гостите от Европа?

Шеф Георги Иванов ни разкри какво е менюто на политиците и делегатите, идващи у нас заради европредседателството

03.01.2018 | 10:36 Редактор: Велислав Филипов
Кавърма, качамак и яйца по панагюрски... С какво ще гощаваме гостите от Европа?

През следващата половин година страната ни ще бъде домакин на европредседателството и ще отговаря за приемането на законодателните решения в общността. Затова в България ще дойдат стотици политици и делегати, но с какво ще гощаваме европейците? 

Всъщност в менюто, подготвено за европейските делегации, е изцяло заложено на българската кухня, макар и ястията да изглеждат много различно. 

Според шеф Георги Иванов гостите ще бъдат посрещнати от селекция от български ястия, част от които са кавърма, яйца по панагюрски, пилешко филе и качамак.

"Менюто включва и салата с печени чушки, сирене и домати и шопската салата, която е една от най-разпознаваемите салати в българската кулинария", отбеляза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гостите ще се подсладят с баклава и млечна баница, а по време на посещението си у нас ще могат да опитат и други, характерни за България сладкиши.

По думите му всеки човек, които посети България, иска да опита традиционни от региона ястия, защото те са и част от културата на страната ни.

"Нямах колебания да заложа изцяло на българското. Всички бяхме единодушни, че нашата кухня трябва да бъде представена. Нашата кулинария малко изостана в своето развитие и сега е моментът, в който трябва да наваксаме", категоричен бе шеф Иванов.

Вижте повече за това с какви ястия ще посрещнем гостите за българското европредседателство във видеото.