България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаите на предколеден протест: Искаме повече пари и по-добри условия!

Недоволството си служителите на МВР ще изразят пред граничните пунктове в Елхово, Варна, Дуранкулак, Кулата и Стрезимировци

22.12.2017 | 09:00 Редактор: Велислав Филипов
Полицаите на предколеден протест: Искаме повече пари и по-добри условия!

Полицейските синдикати излизат на протест, дни преди коледните празници. Протестните действия ще са пред граничните пунктове в Елхово, Варна, Дуранкулак, Кулата и Стрезимировци. Основните искания на полицаите са вдигане на заплатите и по-добри условия на труд. 

Част от протестиращите се събират в Люлин, за да тръгнат към едно от местата, предвидени за протест - ГКПП Стрезимировци. 

"Пунктовете няма да бъдат затваряни. Ще се минава безпроблемно. Не искаме да пречим на гражданите, които ще празнуват някъде извън страната. Искаме да изразим недоволството си от МВР", казаха пред Bulgaria ON AIR полицаите. 

По думите им разчетът на бюджета разрешава увеличение на заплатите, но все пак политиците не са склонили да има такова повишение. За по-добрите условия на труд също не се взимат никакви мерки, а униформите са като от края на миналия век, категорични са пазителите на реда.

"Трябва да бъде обърнато внимание на сигурността на полицаите. Старият закон има 14 поправки. Трябва да се изготви нов закон и да се повиши защитеността на служителите на МВР. Колегите трябва да бъдат сигурни в своята неприкосновеност, за да си вършат работата", отбелязаха те.

Според тях трябва незабавно министърът на вътрешните работи Валентин Радев да влезе в преговори за всички тези искания, но това така и не се случва. 

"След реформата "Бъчварова" недостигът на колеги е голям. Има около 5000 вакантни места. От пожарникарите се иска да ходят по 2-ма души на пожар. Пострадали от тези решения ще бъдат хората. Не искаме да се случи инцидент, за да се задвижи системата", уточниха протестиращите.

Служителите допълниха, че протестите ще продължат и по време на европредседателството до предприемане на конкретни мерки.

Очаквайте видеото.