България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трихинелоза пламна в Бургаско, петима са в тежко състояние!

Има опасност от епидемия, ако заразеното месо навлезе на пазара, алармира доц. д-р Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR

21.12.2017 | 08:20 Редактор: Тодор Петров
Трихинелоза пламна в Бургаско, петима са в тежко състояние!

Няколко дни преди Коледа в Бургаско се борят с трихинелоза. След консумация на необработено месо от домашни животни – петима души са приети в болница в тежко състояние, а други 14 са изследвани за опасното заболяване.

Източникът на заразата е нелегална свинеферма в Карнобат, а властите издирват всички взели продукти оттам.

"Епидемия е възможна, ако месото от заразени животни навлезе в търговската мрежа. Достатъчно е съвсем малко количество, за да се получи инвазия. Най-опасни са дивите прасета, които са обект на активен лов, както и домашните прасета", каза за Bulgaria ON AIR началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров

Той обясни, че заболяването се получва, когато човек яде месо от животни, в мускулите на които се намират ларвите на трихинелите - малки червейчета с размери 2-3 милиметра. Женските снасят нови паразити, които по кръвта и лимфната система се разпространяват в целия човешки организъм.

"Симптомите са невисока температура, обриви, отоци, болки в мускулатурата, очите и при дишане. Заболяването може да създаде проблем в продължение на много години", предупреди д-р Мангъров в "България сутрин"

Той отбеляза, че съществуват достатъчно добри лекарства за това заболяване, но то не се лекува лесно. Необходимите лекарства ги няма на пазара в България, защото били твърде евтини, твърди д-р Мангъров.

Според него нелегалните свинеферми продават евтино месо без ветеринарен контрол. Свинското е хранено с плъхове и вътрешности, отбеляза доц. Мангъров. По думите му на опасност са изложени и ловците на глигани.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
DrKrassimira Krastev
преди 6 години
Многократно съм посочвала, вкл. и в някои от 8-те ми книги( 3 научни, 4 научно популярни и 1 - вдруг жанр), както и в някои от многото ми научни доклади, представяни на научни конференции пред ветеринарно медицинска и пред медицинска, БАН, други аудитории, че свръхавтономията във софийския ветеринарно медицински факултет към Лесотехнически университет и желанието там да има само ,, свои хора,, и липсата на автономия в държавната ветеринарно медицинска служба, която е несамостоятелна и към БАБХ от 2011г. ,водят до неправилни ветеринарно медицински организационно управленчески решения и практики едно, от които е липсата на ежегодно отчитане на ветеринарно медицинския профилактичен план за борба със заразните болести и паразитозите, вкл. и антропозоонозите пред Народното Събрание. За справка медицинския такъв план се отчита ежегодно в Народното Събрание. Известно е, че във ветеринарната ни медицина този план не бе изпълняван пълно през годините от 2011 до 2015. Наказани за това няма. Отчитането му пред Народното събрание би пресекло евентуални нарушения. Липсата на специалисти в непенсионна възраст с подготовка, публикации, книги, дисертации в област ветеринарно медицински организация и управление в ЦУ на БАБХ, а и като лектори във ФВМ,УЛТ,Сф. води до проблеми с организацията и управлението при борбата със заразните болести и паразитозите у нас, вкл.и на организацията и управлението на профилактиката им. Във софийския ветеринарно медицински факултет по лекционните дисциплини история на ветеринарната медицина, професионална етика, съдебна ветеринарна медицина и нейната експертиза, деонтология, ветеринарно медицински регулации и мениджмънт, преподавани на български и на английски език пред студентите по ветеринарна медицина, има лектори без дисертации- чиновници, лектори с дисертации и подготовка по Кинелогия и по Зоохигиена и един професор пенсионер- над 70 години специалист в областите с дисертации, публикации, лекции.. Правилното е този пакет от дисциплини да се чете от добре подготвени специалисти , с дисертации в посочените области, публикации, вкл. научни книги, доклади и то в непенсионна възраст.Такива в страната сме двама - аз и една млада колежка от ФВМ,Тракийски Университет в непенсионна възраст и седем - в пенсионна ,над 70 години. Само един от пенсионерите е ангажиран във ФВМ,УЛТ. Прогнозата ми е, че ще има още много избухвания на болести, а и още неправилни решения, докато няма квалифицирани лектори във ветеринарните ни факултети по гореизброените области от ветеринарната ни медицина и докато няма такива специалисти във ветеринарно медицинската ни държавна служба, поне като външни експерти за коректив и за предложения на по -успешни решения ! Сигнализирай за неуместен коментар