България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Грешната мадона с… фалшивите френски "PIP" импланти

Натуралните гърди са модерни, нека момичетата да изчакат преди да се оперират, препоръча Мариана Маринова

19.12.2017 | 10:33 Редактор: Иван Берберов
Грешната мадона с… фалшивите френски

Стотици българки ще съдят германска компания, която е сертифицирала опасни френски силиконови импланти. Според специалисти голям процент от въпросните импланти вече са разкъсани. 

Какви рискове крие индустриалният силиконов гел, с който някои дами си разкрасяват гърдите? 

Оказва се, че гаранцията за имплантите "PIP", която германската компания е давала, е фалшива. Почти 500 000 жени по целия свят са използвали подобни подплънки, а у нас засегнатите от некачествения продукт дами са над 2000. 

Но корените на скандала са заложени от преди 8 години. През 2009 г. стана ясно, че френският производител на "PIP" имплантите е подменил сертифицирания гел с друг, който е производствен и не е стерилен. След инжектирането на гела в капсулата на импланта, той започва да си взаимодейства с нея. Така се стига много по-често до разкъсвания на стените на импланта, обясни пластичният хирург Николай Георгиев.

"Няма доказателства, че този гел предизвиква тежки заболявания като рак на гърдата. Да, той трябва да бъде премахнат или подменен, но не по спешност и с линейка. Няма пластичен хирург в България, който да не е работел с тези импланти. Когато няма контрол и германците допускат грешки. Или по-скоро машинации, тъй като грешката е направена от французи", уточни медикът пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров. 

Георгиев подчерта, че дамите, които имат в гърдите си от френските "PIP" импланти, могат чрез съдебен процес да получат до €3000 компенсация, а ако имат усложнения сумата може да стигне и до €10 000. 

В студиото на "България сутрин" организаторът на "Мис Силикон" Мариана Маринова отбеляза, че значителна част от дамите с "PIP" импланти нямат проблеми с тях. 

"Имплантите нямат срок на годност, но предишният метод за имплантиране е по-некачествен от новите", посочи тя. 

За финал на разговора Маринова посъветва младите момичета да изчакат колкото се може повече преди на си сложат импланти, тъй като освен, че е естествените гърди са на мода, е и по-здравословно да отложат лягането под скалпела.