България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Темата на вота е разтягане на локуми, корупцията не е политическа тема, отбеляза Тома Биков

ГЕРБ заподозряха опит да се помрачи българското европредседателство

14.12.2017 | 09:12 Редактор: Василена Василева
Темата на вота е разтягане на локуми, корупцията не е политическа тема, отбеляза Тома Биков

Вотът на недоверие е вот заради самия вот. Няма как мотивите за него да бъдат сериозни, тъй като месеци наред се водеха преговори, а отново чухме неясни обяснения от лидера на БСП Корнелия Нинова, за това, че тепърва предстои да се разяснят конкретните корупционни казуси, заради които ще поискат такъв, посочи пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Лидерите на БСП и ДПС се договориха да внесат вот на недоверие срещу правителството на Борисов на 17 януари 2018 г., а работната група с мотивите да бъде готова до 10 януари.

ГЕРБ от своя страна заподозряха, че целта на опозицията с внасянето на този вот е да се помрачи първото официално събитие от българското европредседателство, което ще се състои на 11 януари.

"Обикновено процедурата би трябвало да бъде обратната - да имаш много сериозни мотиви и като последна мярка да внесеш и вот на недоверие. Дори темата корупция, която са избрали всъщност е разтягане на локуми и означава, че не могат да поискат вот в някой сектор от политиката. Това от своя страна е комплимент за правителството", подчерта той.

Тома Биков допълни още, че ако БСП и ДПС сериозно са се ангажирали с борбата с корупцията в държават, могат да внесат иск към компетентните органи.

"Не мисля, че са в състояние да провалят председателството, но опитите, които правят не са никак приятни. Датата, един ден преди официалното поемане на председателството от страна на България, не е избрана случайно", отбеляза депутатът.