България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спомени за Наим Сюлейманоглу... Велик, чист, обичащ България

Журналистът Георги Банов определя живота на спортиста като холивудска екшън-драма продукция

28.11.2017 | 09:40 Редактор: Жанета Нейкова
Спомени за Наим Сюлейманоглу... Велик, чист, обичащ България

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу, роден в България като Наим Сюлейманов, печели за страната ни две световни и три европейски титли преди да избяга в Турция. 

Оказа се, че той има дъщеря от японска журналистка. Тя се казва Наоми Мори и в момента се издирва заради разпределението на наследството на Сюлейманоглу. 

"Тя е първородната му дъщеря", заяви в "България сутрин" журналистът Георги Банов.

Банов следи отблизо събитията около великия тежкоатлет и на въпроса какво остави Наим след смъртта си, журналистът отговори: "Много спомени!"

"В неговия живот безброй неща са се стекли, той е като някаква холивудска продукция, която може да бъде определена в жанра между екшън и драма", смята гостът на Bulgaria ON AIR.

Банов отбеляза, че, когато Наим бяга от България, в колата му след това откриват 800 долара. "Това означава, че той се е колебаел", твърди журналистът.

По думите му Сюлейманоглу е щял да вземе парите като тръгва към Австралия, ако наистина бе решил да се маха от страната ни.

"Наим можеше да бъде олимпийски шампион и за България, ако не бяхме бойкотирали олимпиадата в Лос Анджелис", продължи разговора Георги Банов, насочен към кариерата на спортиста.

Той припомни, че по време на състезанието във Варна в периода на олимпиадата тогава, Сюлейманоглу вдига с 30 кг. над шампиона в Лос Анджелис.

Но, Банов бе категоричен - Наим не изпитва разочарование от това. Той никога не е крил, че е българин, за разлика от други турски състезатели, родени у нас, посочи журналистът. 

"Не можете да си представите какво ставаше, когато Наим видеше българи или съотборник. Това е един много чист човек, разбиван от противоречия. Не знам какво му се е струпало, но да починеш на 50 години от цироза - сигурно е било тежко", заяви той. 

Георги Банов отбеляза, че Сюлейманоглу много е обичал България и 4-5 пъти в годината се е връщал тук, като е бил запленен от Родопите и Тетевен.