България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румънците скочиха отново срещу корупцията. Клати ли се правителството?

У нас няма гражданско общество, заявиха журналистите Мартина Ганчева и Владимир Береану пред Bulgaria ON AIR

28.11.2017 | 09:11 Редактор: Иван Берберов
Румънците скочиха отново срещу корупцията. Клати ли се правителството?

Разгневени от действията на правителството, десетки хиляди румънци излязоха по улиците да протестират. Демонстрациите бяха провокирани от остро критикувания план на управляващата социалдемократическа партия за реформа в съдебната система. Плановете за реформи си спечелиха критиката и от страна на ЕК, тъй като съдебната система се поставя под политически контрол. 

"Ноември е преломен момент за румънците, независимо в коя година. Парадокс в румънската душа – не са доволни от управлението на социалдемократите, но сега правителството пак е демократично. Това се случва защото младите протестират и не гласуват, а до урните отиват само възрастните хора", отбеляза журналистът на Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева.

В студиото на "България сутрин" тя посочи още, че никой в северната ни съседка няма интерес от нови избори. 

"Докладът на ЕК е критичен, но румънците са изключително напред в борбата с корупцията. Критиката на Брюксел е, че правителството дава крачка назад. В момента борбата с корупцията в Румъния е много по-напред от нас. Реално е по-напред, с по-високи заплати", поясни журналистът Владимир Береану.

Относно парадокса на румънските избори, той подчерта, че принципно се избира партия, която да е икономически най-подготвена да управлява. И наистина социалдемократическата партия е най-подготвена, тъй като е най-дълго време в политиката, но това означава, че е и най-много корумпирана, а оттам и критиката от Брюксел, допълни Береану. 

За финал на разговора гостите завършиха с не чак толкова оптимистичното твърдение, че в България няма гражданско общество и подобни задружни протести все още не могат да се видят.