България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каролев: Изтичането на книжката не бива да се приравнява на тоталната ѝ липса!

Икономистът планира срещи с депутати с цел въвеждане на законодателна промяна

27.11.2017 | 10:38 Редактор: Иван Берберов
Каролев: Изтичането на книжката не бива да се приравнява на тоталната ѝ липса!

Полицията свали регистрационните номера на автомобила на икономиста Владимир Каролев след като служителите на реда установили, че му е изтекла книжката.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да може да бъде управляван. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това, подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", разказа Каролев.

В студиото на "България сутрин" икономистът уточни, че иска да не се приравнява изтичането на шофьорската книжка с тоталната ѝ липса. Каролев подчерта, че вероятно няма да обжалва, но ще започне да се среща с депутати с цел да се въведе промяна в закона, с която да се прекрати тази практика.

Последните промени в Закона за движение по пътищата са от юли, тази година. Те отвориха кутията на Пандора, тъй като се даде възможност при нарушение да се наказват не шофьорите на автомобилите, а собствениците им, като бъдат свалени номерата на въпросните превозни средства, отбеляза експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Самото наказание е много по-сурово отколкото провинението. Духът на закона е насочен към хипотезите, в които някой дава автомобила си на друг, който въобще няма книжка. Уви, когато ти изтече книжката, ти влизаш в същата категория, а не би било редно да е така", обясни още той пред Bulgaria ON AIR.