България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Исторически момент: Борисов и Заев заседават за първи път!

Акцентът на срещата между двете правителства ще падне върху транспорта и телекомуникациите

23.11.2017 | 08:41 Редактор: Иван Берберов
Исторически момент: Борисов и Заев заседават за първи път!

Днес предстои първото съвместно заседание на българското и македонското правителство. Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев ще заседават в г. Струмица. Събитието е продължение след историческия договор за добросъседство, който двете републики подписаха през август. 

Очаква се двете правителства да подпишат редица меморандуми и да направят съвместни декларации. Акцентът пада върху транспорта и телекомуникациите. Вчера кабинетът на Борисов одобри двамата премиери да настояват пред мобилните оператори за намаляване на цените на роуминга между двете страни. Сегашната тарифа за изходящо повикване между двете държави е 7 лв. на минута. 

Това е продължение на заложената от Борисов политика в предстоящото председателство за приобщаване на Западните балкани към еврообщността. Друга тема, която силно вълнува македонските граждани, е писмото, което тяхната църква изпрати към българския Свети синод, с искане да признаем самостоятелността ѝ, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова на живо от г. Струмица. 

"Нормално е фактът, че църквата им не е призната почти от никого, толкова силно да ги вълнува. Българската православна църква трябва да вземе това решение, тъй като все пак е майка на македонската. За първи път имаме някакво оттегляне от сръбската православна църква – време е българският Свети синод да се възползва", отбеляза председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов.

Според него, ако не се стигне до това решение, вероятно няма да се обтегне напрежението между обикновените граждани, но може да доведе до други последствия. Той подчерта, че от македонска страна ще настояват и за по-лесна процедура по получаване на българско гражданство, тъй като през последните години често се стигало от отказ от наша страна.