fallback

Фалшивите новини създават климат на страх и напрежение сред обществото

Френският журналист Жак Пезе коментира пред Bulgaria ON AIR въпроса с т.нар. "fakenews" и влиянието им над хората

15.11.2017 | 09:21 Автор: Велислав Филипов

"Фалшивите новини създават климат на страх и напрежение в дългосрочен план. Те предизвикват отхвърляне на елитите и провокират определен песимистичен дискурс, който тласка хората в обятията на популистките партии". Така френският журналист Жак Пезе коментира пред репортерката на Bulgaria ON AIR Цветана Балабанова въпроса с фалшивите новини и влиянието на невярната информация над обществото.

Пезе всъщност работи като фактчекър за в. "Либерасион" и германската информационна платформа "Коректив". Той проверява всички новини и твърдения, появили се в публичното пространство, преди да бъдат публикувани в медиите.

"Във Франция политическата култура се основава на противопоставянето. Една партия взима властта и управлява по свой маниер, а опозицията критикува правителството. В Германия политическата култура е тази на коалициите - там няколко партии се споразумяват да управляват заедно и избягват да си противоречат", отбеляза журналистът.

Той споделя, че всеки сериозен журналист проверява своите факти и новини, но проблемът в днешно време е количеството на информацията. Вече има прекалено много медии и твърде голямо количество истории, които се разпространяват, и не всеки има нужното време за проверка.

"Във Франция 30 редакции се обединиха в борбата срещу фалшивите новини по време на политическите избори в страната, но това си има цена. Определен брой хора, които да се занимават с проверка на фактите през цялото време. Не е сигурно, че медиите имат подобен ресурс или, че те биха се лишили от няколко свои журналисти, които да извършват тази дейност", каза още Пезе пред Bulgaria ON AIR.

Очаквайте видео.

fallback
Още от България сутрин
fallback