България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Лозан Митев: В Сърбия има психоза на антибългаризъм

Хората в Западните покрайнини се нуждаят от хуманитарна помощ, категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR

13.11.2017 | 09:28 Редактор: Велислав Филипов
Проф. Лозан Митев: В Сърбия има психоза на антибългаризъм

"Сърбия води дискриминационна и асимилационна политика и отстояването на гражданските права на българското малцинство там е проблем. Тази психоза на антибългаризъм все още е в обществото и медиите, още от началото на XX век". По този начин проф. Лозан Митев коментира за Bulgaria ON AIR случая със задържаните български медици в Босилеград по време на хуманитарна мисия.

Припомняме, че трима български лекари от Първа градска болница бяха задържани от сръбските власи в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници по покана на Културно-информационния център в града. След няколко часа в полицията медиците бяха пуснати.

Той е категоричен, че не липсата на документи е причината за ареста на лекарите в Сърбия. Реакцията на сръбските власти е в противоречие с договорите за сътрудничество, сподели още професорът

"Искам да поздравя медиците за доблестта, която са проявили по време и след ареста от страна на сръбските власти, защото хората в Западните покрайнини наистина имат остра нужда от тази хуманитарна помощ", коментира още той.

По думите му много пъти наши лекари  са посещавали Босилеград и този акт на солидарност между българи и българи, от двете страни на границата, е предизвикала гневна реакция.

"Имаше адекватна реакция от страна на президентството и Външното министерство. Все пак обаче можеше реакцията да е по-остра. Трябваше да бъде извикан сръбският посланик, за да разясни ситуацията", каза още професорът.

Той уточни, че ако в България се разиграе същия сюжет, но с гръцки или сръбски лекари, ще да се разгори много по-голям скандал.

"В 21 век е недопустимо хора да бъдат дискриминирани и асимилирани по този начин", завърши Митев.