България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надзирателите в затворите в протестна готовност

Ниските възнаграждения отблъскват кандидатите за работа в сектор "Сигурност", посочи Ивайло Григоров пред Bulgaria ON AIR

30.10.2017 | 08:07 Редактор: Велислав Филипов
Надзирателите в затворите в протестна готовност

"От днес обявяваме протестна готовност, а в петък след разширената среща на Управителния съвет ще бъдат уточнени дата, място и форма на протест", обяви Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в Бюджет 2018 отново не са отпуснати достатъчно финансови средства за сектор "Сигурност".

"От Министерството на правосъдието, в частност министъра на правосъдието, срещаме разбиране и нашите искания са определени като справедливи и адекватни, но не се намира финансово обезпечаване", категоричен бе той в "България сутрин".

"Искането за 20% увеличение на заплатите все още не е удовлетворено и възнагражденията ни изостават доста", коментира още той.

Според Григоров професията и заплатата на служителите въобще не е атрактивна в последните години и има голям недостиг на щат. Синдикалистът подчерта, че на конкурсите за 85 свободни места се явяват 84 души и това се дължи най-вече на ниското възнаграждение.

"В обществото се насажда мнението за корупция и некачественост на хората, които служат в този сектор. Това мнение не мисля, че е адекватно, защото няма структура или служба в страната, в която да няма корупция. Положителните неща са рядко отразявани и не са поставени на фокуса на обществото", каза още Григоров.