България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Метеоролог отхвърли държавните обвинения за ужаса в Бургаско

Прогнозата е направена много добре, настоя проф. д-р Христомир Брънзов от НИМХ към БАН пред Bulgaria ON AIR

27.10.2017 | 09:56 Редактор: Велислав Филипов
Метеоролог отхвърли държавните обвинения за ужаса в Бургаско

"Прогнозата се прави за област и ако се погледнат данните, ще се види, че тя е направена много добре", това каза проф. д-р Христомир Брънзов от НИМХ към БАН пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров по повод обвиненията на Цветан Цветанов, че синоптиците са виновни за трагедията в Бургаско.

По думите на професора синоптиците към БАН са си свършили работата много добре. Те са следели постоянно обстановката и са обновявали данните още от 22 октомври.

Според Брънзов оранжев код е бил обявен още от 23 октомври, което е втора степен за опасност от силни валежи. На 24 срещу 25 октомври, когато реално се случи бедствието, отново кодът е бил оранжев в цяла Източна България, което се равнява на между 60 и 120 литра дъжд на квадратен метър.

Сутринта в 8 ч. на 25 октомври се получават новите данни за валежите и кодът за Бургаска област е променен в червено, което е и последната степен за опасност, допълни още метеорологът.

"Прогнозата се прави за област и ако се погледнат данните за Бургас, колегите са се справили добре", категоричен бе Брънзов в "България сутрин".

Метеорологът смята, че синоптиците са демотивирани, защото са на минимална заплата, но все пак стоят на работата си.