България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КНСБ на протест: Настояват за по-високи доходи в публичния и частния сектор

Организираното шествие няма политически привкус, категоричен е Любослав Костов

26.10.2017 | 09:26 Редактор: Велислав Филипов
КНСБ на протест: Настояват за по-високи доходи в публичния и частния сектор

"Определено има израстване във визията на изпълнителната власт в това как трябва да изглежда един държавен бюджет и неговата преразпределителна функция към социалните дейности, но все още има редица сектори, които са недофинансирани", коментира икономическият анализатор на КНСБ Любослав Костов в студиото на "България сутрин".

Той заяви, че на 27 октомври ще се проведе протест на КНСБ. Недоволството на синдикалистите е към Бюджет 2018. Основно шествието ще е насочено към доходите и няма да има други искания или политически привкус.

"Знаете ли, че има професори в Селскостопанска академия на основна заплата от 800 лв.?", отсече синдикалистът.

Костов смята, че ще има растеж в икономиката, но реформите се правят на парче. Трябва да се направи дългосрочна стратегия за развитие, твърди той.

"Ние оценяваме това, което правителството дава тази година, но твърдим, че то е крайно недостатъчно и липсва дългосрочна визия за развитие на социалната сфера в България", коментира Бюджет 2018 икономистът.

С този протест синдикалистите изразяват гражданската си позиция. Според Костов КНСБ е задължено да се съгласи с мнението на членовете си, които са изразили готовност за протест. По първоначални данни на шествието ще има около 7-8 хил. души.

"Реформите имат технически характер, правят се на парче. Липсва ясна визия за демографската криза, за дългосрочното развитие на социалната сфера. Искаме и ясен регламент как се определя цена на труда в България", категоричен е Костов.