България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учениците вече ще заплащат медицинските бележки

Дискусия по темата с д-р Георги Миндов и Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни"

09.10.2017 | 08:13 Редактор: Тодор Петров
Учениците вече ще заплащат медицинските бележки

Вече ще трябва да заплащаме за извинителните бележки на децата, издадени от лекар. Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни в "България сутрин", че издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК. 

По думите му досега формирането на цената на бележката е било индивидуално решение на управителя на учебното заведение. 

"Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни" коментира пред Bulgaria ON AIR, че топката е в Министерството на здравеопазваното, за да бъдат преразпределени парите, така че родителите да не заплащат за бележки, след като деца до 18 години са здравноосигурени.

В началото на тази учебна година се сблъсква с проблема, че родителите вече нямат право да извиняват цецата си по семейни причини до 30 дни, а до 10.

"Това ще накара родителите да отидат до личните лекари и да вземат фалшиви медицински бележки. Ако таксата е 1 левч това няма да се отрази на ничий джоб. Въпросът е, че всяко здравно заведение може да определя таксата - тя може да бъде 2 и 5 лева, това трябва да бъде регламентирано", обясни Черногорска.

Тя е на мнение, че е по-добре да се заплаща самият преглед, а не извинителната бележка.

Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма "черен пазар" за извинителни бележки, а такава може да бъде издадена от 0 до 100 години. 

"Родителите трябва повече да се тревожат, че срещу т ях има недофинансирана система, лекар, който е демотивиран и неангажиран", подчерта д-р Миндов в студиото на Лора Инджова.

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Огнян Шумански
преди 6 години
Само да имаше кой да Ви чуе, да не говорим за разбиране! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Георги Теодоров Минд
преди 6 години
Пациентите най-много трябва да се боят не от таксата за мед. бележки, а от ниско платени и демотивирани лекари. Би трябвало да са сериозно обезпокоени до ужасени да бъдат обслужвани от такъв медицински персонал. Може да работиш дълги години без адекватно заплащане, но в крайна сметка идва момента на изчерпването, демотивацията , деквалификацията , burn-out синдрома при който ти става все едно кой е насреща и с какво те занимава. Така че злоупотребата със 'добрия Самарянин' някой ден жестоко рефлектира върху цялото общество от "гратисчии" разчитащи на съзнателния български лекар за който предполагат ,че ще продължи да дава най-доброто за без пари с десетилетия неоценяван труд.А там където народа не оценява лекарската професия рано или късно плаща - с най- скъпото - с живота си.... Сигнализирай за неуместен коментар