България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сагата "Кумгейт" продължава... с нови разкрития за "братски назначения" из общините

Подобен модел на управление е характерен за държави с неразвити политически системи, категорични са експерти

06.10.2017 | 09:35 Редактор: Василена Василева
Сагата

Моделът "Кумгейт" е характерен за държави с неразвити политически системи и нарушена политическа култура. Типичен пример за това са Обединените арабски емирства, където подобни практики дори се одобряват от населението. Там е задължително кралят да има за царедворци близки и роднини, коментира в студиото на "България сутрин" проф. Велислав Минеков.

След драмата в Хасково, БСП извадиха схема за разпределение на властта и в Габрово. Този път под прицел е вицепремиерът Томислав Дончев. Обвиненията на социалистите не са за конкретни злоупотреби, а за шуробаджанащина, свързана с Дончев, кмета на Габрово, областния координатор на партията и зам.-кмета на града.

"Проблемът е, че тези роднински назначения се приемат за нещо напълно естествено от различните политически партии и в България. Освен в емирствата, подобно е положението в Турция и Гърция. В една развита европейска държава обаче няма да се натъкнете на подобни схеми, дори би било немислимо", отсече Велислав Минеков.

Той бе категоричен, че както в Габрово, така и във всяка една община на територията на страната ни, трябва да бъде проверено кой и по какъв начин е встъпил в длъжност. По думите му, случващото се говори за пълна липса на срам и нарушение на елементарни морални норми.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Страхил Делийски изтъкна, че както не съществува демокрация без демократи, така не може да съществува и Европа без европейци. По думите му тази форма на мрежови отношения във властта в страната ни се случва отдавна, но в никакъв случай не бива да се смята за нещо естествено и нормално.

"ГЕРБ е една специфична организация от квазитип, в която отношенията не са политически и демократични. Доказателство за това са думите на Цветан Цветанов, който заяви, че са наредили на организациите по места да проверят назначенията си, за да се предотвратят атаките от страна на опозицията. Това е една сбъркана логика", категоричен бе Страхил Делийски.