България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

За първи път у нас - Международно биенале на стъклото

Официалното откриване на изложбата е днес в Музея на историята в София, а цялата програма обхваща четири български града

27.09.2017 | 11:04 Редактор: Жанета Нейкова
За първи път у нас - Международно биенале на стъклото

Днес от 18:00 ч. ще бъде даден старт на "Международно биенале на стъклото 2017" с официално откриване на изложба в Музея за история на София.

Програмата на биеналето обхваща четири български града и е първата такава изложба, провеждана у нас.

Целта на форума е да популяризира художественото стъкло в международен и локален аспект, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи. 

Репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров представи за зрителите част от творбите, като определи, че въображението на хората работи различно, затова сами ще могат да преценят какво е искал да каже авторът на всеки стъклен обект, някои от които дори и светят. 

"Изложбата е ситуирана във фоайето на музея, което е доста нетрадиционно. Представени ще бъдат работите на над 120 автори от 60 държави", информира Ерина Кръстева.

Габриела Тончева пък допълни, че гост лектор ще покаже техниката по изработване на скулптура с горещо стъкло при моделиране на живо в завод "Инхом" в град Белослав.

Посетителите ще могат да разгледат творбите до 15 октомври.

Очаквайте видео.