България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи спечелиха награда за Иновации в детската индустрия

Десислава Янкова и екипът й създадоха дрешки, с които борят кожното заболяване атопичен дерматит

22.09.2017 | 11:06 Редактор: Жанета Нейкова
Българи спечелиха награда за Иновации в детската индустрия

Десислава Янкова печели награда за Иновации в детската индустрия в Германия, насочена към превенция на атопичния дерматит при деца от 0 до 2 г.

30% от бебета страдат от това заболяване, тъй като кожата им е неузряла и нямат добре развита бариерна функция, което означава, че всякакъв контакт с химия може да провокира кожно раздразнение, част от което може да бъде и атопичният дерматит, разказа Янкова в "България сутрин".

Иноваторът и екипът й са първите българи, които печелят  това отличие, сравнявано с "Оскар"-ите и златния Олимпийски медал.

"Признанието е от особено голямо значение за всички български производители, за да им даде куража да се развиват, като знаят, че могат да бъдат оценени", отбеляза Янкова.

Десислава Янкова донесе в студиото на Bulgaria ON AIR бебешките дрешки, изработени от нея и екипа й, за да представи как изглежда продуктът, с който са спечелили наградата в Германия.

Основна цел е била дрехите да нямат вида на медицински изделия, да не бъдат скъпи и да не карат децата да изглеждат като болни. Освен това при дрешките липсват и излишните шевове.

"Дрехите са създадени от два слоя, като вътрешният е от материя лиосел, обработена със специален натурален антибактериален агент, който убива стафилококите - един от основните причинители на атопичния дерматит. Освен че облекчават сърбежа, дрешките имат и терапевтичен ефект върху децата", подчерта Янкова.

Иноваторът посъветва родителите да не подценяват детските продукти, които закупуват, да обръщат внимание какво съдържат, от какво са изработени, тъй като всяко нещо може да окаже влияние и да доведе до сериозен проблем.