fallback

Екозащитници излизат с два протеста пред Народното събрание днес

Те се обединяват срещу застрояването на плаж "Делфин" и промените в екозакона

20.09.2017 | 08:25 Автор: Жанета Нейкова

Екозащитници излизат на два протеста пред Народното събрание днес срещу застрояването на плаж "Делфин" и промените в екозакона. 

Първият ще се състои в 17.30, а вторият час по-късно, като и двата протеста ще се обединят.

Участници и в двете шествия застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да разкажат история, която твърдят, че най-добре може да опише причините за протестите. 

"Лятото бях със сина си на плаж "Делфин", който посещавам от 20 години. Той навлезе в зона, която концесионерът е решил, че трябва да бъде заградена - т. нар. зона с чадъри. Това не се хареса на представители на наемателя и на мен и детето ми бе казано да се махнем, заплашиха ни с полиция", обясни един от протестиращите пред телевизията.

Той бе категоричен, че никой няма право да ограничава достъпа до плажа, както и да тормози гражданите.

Запитани какво искат да се промени, участниците в протеста днес отбелязаха и друг проблем - "грубите нарушения на наемателя с природата".

"Изграден е път, който не притежава документи и разрешителни. Тази зима той ще се срине на плажа, защото са изсечени дървета и храсти, които крепяха земята отгоре", твърди втори протестиращ.

По думите му тази ситуация ще е удобна за Министерството на туризма, защото то ще притежава два плажа, които ще може да дава по отделно на концесия, но това само ще унищожи местността.

fallback
Още от България сутрин
fallback