България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петиция събира подписи за ремонт на столичните тротоари

Годишно се отделят само по 2 милиона лева за поддръжката им

12.09.2017 | 10:33 Редактор: Иван Берберов
Петиция събира подписи за ремонт на столичните тротоари

Някои тротоари в София не са на нивото, на което тези в една европейска столица трябва да бъдат. Диригентът Нели Пантева-Банс е поредният пешеходец, който пострадва от отлепила се плочка на един от тротоарите в София. Тя събира подписи за петиция с цел ремонт на тротоарите и пешеходните зони в града. 

"Тротоарите са много опасни и си гледам постоянно в краката. Пътувала съм из Европа и живея във Франция и мога да кажа, че подобни тротоари като у нас няма никъде. София може да се сравни само с градовете в Африка", отбеляза тя пред репортера на Bulgaria ON AIR Борислав Петров.

Началник-отдел Транспортна инфраструктура към Столичната община Валери Велинов поясни, че за ремонт на тротоарите годишно се отпускат по 2 милиона лева, което е прекалено малко, за да могат всички пешеходни зони да са изрядни. 

"Планираме да заведем дело срещу Столичната община. Има един огромен дисбаланс в средствата, които се инвестират за поддръжка на тротоарите. Апелирам следващият бюджет да бъде по-добре разпределен", посочи Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.