България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прокуратурата: Обвинението на Лазар Влайков е закъсняло със седмица

Проверяват телефона и лаптопа на самоубилото се в Стрелча дете

08.09.2017 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Прокуратурата: Обвинението на Лазар Влайков е закъсняло със седмица

Обвинението на Лазар Влайков, с чийто пистолет бе убит мъж във Виноградец, е трябвало да бъде повдигнато преди седмица. Това е мнението на главния прокурор Сотир Цацаров, обявено от говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова пред Bulgaria ON AIR.

Според обвинението събраните доказателства са били достатъчно основание Влайков да бъде привлечен като обвиняем още миналия петък.

Повдигнато му е обвинение за извършено общоопасно престъпление. Не е взел необходимите мерки за сигурност и е последвала смъртта на едно лице. Основна забрана е да се носи открито оръжие на обществени места и да се употребява в заведения за хранене, стана ясно още от думите на Арнаудова.

Вече стана ясно, че районният прокурор на Пазарджик е в близки отношения с Влайков. По тази тема Румяна Арнаудова коментира:

Районният прокурор в бил разпитан, отрича да е комуникраил с Влайков след инцидента. Изискали сме разпечатки на телелефонните разговори, няма установена комуникация. 

Предстои да бъде извършена техническа експертиза на телефоните на двамата, за да се установи евентуална интернет комуникация между тях. Изискани са разпечатки от телефоните на още 12 други лица, които са присъствали на инцидента.

На този етап показанията на детето са следствена тайна. Назначени са експертизи заради наличието на две различни версии за това кой е произвел фаталния изстрел. Прокуратурата няма данни дали Влайков или други лица да са опитвали да влияят на свидетели по делото, стана ясно от изказването на Арнаудова.

За трагедията в Стрелча, където 11-годишно момче се самоуби с пушката на своя баща, основното разследване е дали детето е било склонено от друг, за да посегне на живота си. 

Прокуратурата изчаква ГДБОП да даде информация за съдържанието в телефона и лаптопа на детето, както и какви са били неговите контакти. Извършва се и анализ на Facebook профила му. 

"Съдържанието на клиповете в телефона е послание, насочено към родителите. Детето не само е планирало, но се е подготвило предварително с предсмъртно послание", посочи говорителят на главния прокурор.

!