България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С любов към народната музика

Внучките на Гуна Иванова предизвикаха фурор на Пирин Фолк

06.09.2017 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
С любов към народната музика

Сестрите Ива и Велислава Костадинови са таланти във фолклорната музика. Една от техните песни е носител на три награди на тазгодишния фестивал "Пирин Фолк". 

Песента създава тяхната баба - известната народна певица Гуна Иванова, за която момичета споделиха, че се е постарала да ги възпита с много любов към фоклора. 
"За пръв път се явяваме на "Пирин Фолк" - Сандански. Много харесваме песента, запяхме я веднага и ето 3 награди - на журите, на слушателите и на публиката, което може само да ни мотивира", сподели Ива в "България сутрин".

Момичетата признаха, че чувстват своята баба като много близък приятел, а самата Гуна Иванова е много щастлива от факта, че я наследяват и ги нарича нейната бяла следа.

"Израснали сме с фолклора и за нас това не е работа", подчерта Велислава, а Ива допълни: По-скоро е мисия към съхраняването му.

"Нашата мисия е да продължим делого на Гунчето и да пазим това нещо, което ни е съхранило в трудни дни. Фолклорът е символ на обединение", каза тя.

Двете момичета показаха първия си самостоятелен албум "Не ме давай, мила майко", в който са събрали 16 песни. Казват, че в него няма случайни песни и всички са близо до сърцата им.