България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да преборим депресията след дългата лятна почивка?

Психологът Марина Байрактарова съветва да не губим време в мисли за работа по време на ваканцията

30.08.2017 | 12:27 Редактор: Василена Василева
Как да преборим депресията след дългата лятна почивка?

След дългите ваканции и лятното настроение е време да влезем в работен режим. Често, когато се върнем на работа обаче изпадаме в депресии и не сме продуктивни. 

А и с идването на сепртември, идва и есента, времето се разваля, както и настроението ни.

Към всяка една промяна трябва да се настойваме бавно. В противен случай рискуваме да се чувстваме отпаднали и уморени. Всяка смяна на мястото, климата или сезона се отразява на нашия организъм. А той си има собствен ритъм на адаптация, с който несъмнено трябва да се съобразяваме, посъветва в студиото на "България сутрин" психологът Марина Байрактарова. 

В повечето случаи се оказва, че изобщо не сме си отпочинали по време на самата почивка. А след нея ни е изключително трудно да влезем в режим на работа.

Според Марина Байрактарова това се дължи на факта, че през отпуската прекарваме прекалено много време с мисли за работа, непрестанно сме пред телефона или си правим снимка на хубавото място, на което се намираме, вместо да се наслаждаваме на преживяването.  

"В един момент се получава така, че когато сме на почивка мислим за работа, когато сме на работа пък мислим за почивка и не сме пълноценно там, където в действителност се намираме", допълни още тя.

Вижте видеото с целия разговор.