България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи от цял свят се събират пред могилата на хан Кубрат в Украйна

Повече за събитието на 16 и 17 септември от организатора Румен Спасов пред Bulgaria ON AIR

29.08.2017 | 10:15 Редактор: Тодор Петров
Българи от цял свят се събират пред могилата на хан Кубрат в Украйна

На 16 и 17 септември ще се проведе Общобългарският събор в Украйна край могилата на хан Кубрат. Дни преди голямото събитие, което ще събере българи от различни точки на света, повече за организацията сподели пред Bulgaria ON AIR председателят на международния инициативен комитет Румен Спасов.

"Тази година събитието е на много по-високо ниво. 2012 г. нямаше нито един изпълнител от България", посочи той и обяви, че с благотворителна цел и без хонорари участие ще вземат Поли Паскова, група "Епизод" и различни фолклорни състави. 

В студиото на Константина Живова Спасов прочете декларация от Международния инициативен комитет,  в която се казва, че организаторите не срещат подкрепа от българските власти.

"Не ни обижда, защото те не знаят кой прави това. Ще повярват, трябва да дойдат и да видят за какво става въпрос", отбеляза Румен Спасов в "България сутрин".

Той е категоричен, че нищо не може да го откаже да се занимава с проекта и очаква на събитието българи от най-различни точки на света. Спасов добави още, че среща подкрепа от украинците, които също ще се включат в събора.

Председателят на международния инициативен комитет не е сигурен дали младите са родолюбиви. Според него повече ги вълнува ежедневието им, отколкото въпросите, свързани с нашето минало и история.