България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Захари Карабашлиев представи дългоочаквания си роман "Хавра"

Историческата част от книгата е базирана на живота на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан

25.08.2017 | 09:59 Редактор: Василена Василева
Захари Карабашлиев представи дългоочаквания си роман

В "Хавра" след тринадесет години живот в Америка и редица провали, Никола Марков се връща за пръв път в родния си град. А защо, разказва Захари Карабашлиев в новия си роман.

Работата върху текста писателят започва в Сан Диего, преди да се завърне в България. Минават седем години преди "Хавра" да намери своя завършек в София.

"Заглавието дойде по един много естествен начин. Книгата първоначално беше обявена с работното заглавие "Свобода", но тази дума звучеше някак изпразнена от съдържание, тъй като днес всеки говори за тази "свобода" и не спира да я търси", сподели в студиото на "България ON AIR" Захари Карабашлиев.

Историческата част от тази книга, която е и половината от нея, е базирана на живота на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан, един от хората, разказали по най-красноречивия начин какво се случва в България преди Освобождението, допълни още авторът на "18% сиво" .

Предпремиерата на "Хавра" е предвидена за 31 август от 20 ч. по време на празниците на изкуствата "Аполония", а премиерата ще бъде на 13 септември. Романът вече е на пазара.

Вижте повече във видеото.