България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Президентско вето, инвестиционни проекти... Как да отпушим пътя на икономиката?

Журналистът Юлий Москов и политологът доц. Татяна Буруджиева с коментар пред Bulgaria ON AIR

09.08.2017 | 09:21 Редактор: Жанета Нейкова
Президентско вето, инвестиционни проекти... Как да отпушим пътя на икономиката?

Журналистът Юлий Москов не смята, че наложеното вето от президента Румен Радев върху промените в Закона за околната среда и водите е точно такова.

"Ако искаме в България да отпушим инвестиционния процес, трябва и ние да понагазим законите и Конституцията. С отлагателното решение, Радев предлага само да се продължи дебатът и да се обмислят още малко нещата", твърди журналистът в "България сутрин".

Промените в Закона предвиждат отпадане на втората инстанция при обжалването на ОВОС на големи инвестиционни проекти. Темата за инвестициите предизвика дебат в студиото на телевизията, като политологът доц. Татяна Буруджиева не разбира реакцията на част от сферата на бизнеса, която, по думите й, се притеснява от самия диалог и прозрачност.

"В Закона съществуват два аспекта и трябва да се избере единият. От една страна е сегашната ситуация, която пречи за развитието на икономиката, съсипва инвестициите. Държавата рискува да получи санкции за милиони евро заради забавени или неизпълнени проекти", смята Юлий Москов.

Другата страна на проблема със Закона, по думите на журналиста, е свалянето на решенията на една инстанция, което било в тежък конфликт с правосъдието. 

Той даде пример със случай в Ню Йорк, когато кметът пита гражданите си какво искат - ликвидиране на престъпността или спазване на законността. И, ако искат ликвидиране - те трябва "малко да нагазят законите и Конституцията". При което нюйоркчани избрали първото.

Гостите на Bulgaria ON AIR коментираха и управленската програма на коалиционното правителство. Журналистът я нарече "чудо".

"Програмата е като чудото - никой не го е виждал, а всички говорят за него. Тя е дъвка за разтягане, която БСП притиска ГЕРБ да притежава, за да има за какво да се ругаят", обясни Москов, който е на мнение, че в страниците най-силно са изведени политиките на секторите на Делян Добрев и Валери Симеонов.