България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жителите на кв. "Орландовци" на протест срещу проект на сграда на Главното мюфтийство

Притесняват се, че близо до домовете им ще се проповядва радикализъм

28.07.2017 | 10:59 Редактор: Мария Аладжова
Жителите на кв.

Жителите на столичния квартал "Орландовци" се събраха на протест срещу издигането на сграда, която според тях е предназначена за молитвен дом за представители на мюсюлманското вероизповедание.

В ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR те изразиха опасенията си, че близо до жилищните им блокове ще се изповядва радикален ислям. 

"На това място имаше една малка къща, в която се събираха хора с по-радикален вид, дълги бради, тип салафити. Вътре имаше облепени плакати на арабски, черни плакати с бели надписи, други плакати, които се виждаха от тази улица", разказа жител на квартала.

Към притеснението на хората от "Орландовци" допринася и това, че непознатите идвали в квартала от други населени места извън София, събирали се на групи и с това плашели жените и децата. А недалеч се намира и бежанския център във "Военна рампа". 

Представители на фирмата-строител обаче разясниха - сградата ще е жилищна, с 4 надземни и 2 подземни етажа, общо с 12 апартамента. Освен апартаментната част, в нея ще има и магазини. 

"Идеята на това нещо е да може служителите на Главно мюфтийство, които в момента са в центъра, да живеят тук", обясниха от фирмата и увериха, че място за притеснения няма. 

Вижте още за казуса във видеото.