България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Забавянето на избора на изтребител е загуба за България, смята бивш министър

Пред Bulgaria ON AIR Тодор Тагарев посочи, че страната ни има затруднения с поддръжката на самолети

28.07.2017 | 08:34 Редактор: Василена Василева
Забавянето на избора на изтребител е загуба за България, смята бивш министър

Страната ни безспорно загуби много от забавянето на избора на изтребители. Изпитваме сериозни затруднения с поддръжката на самолети, които изпълняват дежурства, заяви в студиото на "България сутрин" бившият военен министър Тодор Тагарев.

"В определени периоди, включително и в момента, получаваме помощ от италианските военновъздушни сили. Продължава и зависимостта ни от фирми от руската федерация. Което само по себе си е иронично, защото официално Русия е обявила НАТО за враг. И на практика разчитаме на страна, която ни е обявила за неприятел да поддържа самолетите ни", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR бившият военен министър отрече да е имало конфликт между него и президента Румен Радев, който да е забавил избора на машините.

"Документите, подготвени за процедурата за избор на нов боен самолет, бяха изпратени за становище в Института по отбрана две седцмици, след като Румен Радев напусна армията. Институтът по отбрана е готвил становище по документи, а след дова те са били дискутирани в различни формати в Министерството на отбраната", категоричен бе гостът.

Тагарев беше изслушан от парламентарната анкетна комисия, проверяваща проекта.

Той даде обяснения в качеството си на бивш военен министър на отбраната през 2013 год. и бивш директор на Института по отбраната към Министерството на отбраната от май 2016 до март 2017, когато бе освободен от назначеното от държавния глава Румен Радев служебно правителство.

Тодор Тагарев обясни още, че би било добре да бъдат сравнени алтернативни решения преди вземането на окончателно решение.

Според първоначалното предложение за избор на офертите, водещи са били три критерии - цена, оперативна ефективност и дългогодишност.

Институтът по отбрана обаче предложил да се добавят още "военно сътрудничество" за принос на страната доставчик при експлоатацията на изтребителите и "индустриално участие", като по този начин България ще вземе участие и в част от поддръжката на самолетите.

Вижте повече във видеото.