България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

10 години от края на кошмара за българските медици в Либия

Разказ от първо лице на журналиста Иво Тодоров, който отразява целия съдебен процес

24.07.2017 | 10:09 Редактор: Тодор Петров
10 години от края на кошмара за българските медици в Либия

Днес се навършват 10 години от завръщането в България на осъдените на смърт наши медици в Либия. След кацането им в София тогавашният външен министър Ивайло Калфин прочете указ, с който президентът Георги Първанов помилва медиците.

Иво Тодоров е един от българските журналисти, които отразяват процеса в Либия. В "България сутрин" той посочи, че съдебният процес е много показателен за българската дипломация и смята, че тя си е взела поука от случилото се. 

Журналистът сподели в студиото на Константина Живова част от най-важните моменти от либийския кошмар за медиците ни.

"Тогава бях репортер в частна радиостанция и се запитах как е възможно никой в държавата да не знае. Беше малко приключенско. Прекарал съм 3-4 месеца в Либия. Подозирам, че всичко беше следено от либийска страна. Тогава нямаше мобилна комуникация, ползвахме само телефоните в хотела. Мисля, че бяхме подслушвани", започна разказа си той. 

Иво Тодоров уточни, че никога не се е страхувал по време на престоя си в Либия, а хората там са били любезни и отзивчиви. Първия път, в който той попада на Зеления площад в Триполи, описа с думите: "Имаш чувството, че си в операционна зала".

"По повод днешната годишнина искам да отбележа, че връщането в България не беше освобождаване. Тогава Кадафи пусна медиците да излежат присъдите си в София. Президентът Първанов подписа указ, с който ги помилва.  Подозирам, че най-трудно им е било в началото. Истината може би никога няма да излезе 100% наяве", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Иво Тодоров добави, че журналистите са комуникирали с медиците само от разстояние и през решетките. Сред най-разтърсващите за него сцени е тази, в която заразените със СПИН деца са били наредени в болницата в Бенгази  - пред журналистите и Соломон Паси,  с написани на български език плакати: "Благодарим ви за СПИН-а". 

"Още по-стресиращо беше, че бяхме отведени на гробищата, където бяха вече починалите деца. Нещата изглеждаха до някаква степен обречени", каза още Иво Тодоров и подчерта, че много от делата са съвпадали с големите християнски празници, което по думите му не е било случайно.

"Изтезавани са по жесток начин. Случвали са се неща, които не можем да си представим, че могат да се случат. Не мога да си представя какво са преживели - много е било трудно и жестоко", сподели още журналистът.

Той припомни, че след свалянето от власт и смъртта на Муамар Кадафи, френски журналисти правят разкрития от намерено тефтерче на бивш либийски министър, в което пише, че двама служители на тайните служби в страната са отговорни за заразяването на децата.

"Това беше момент на някакво възмездие за медиците", посочи журналистът.