България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Гагова от "Шейново" е могла да загине, алармира бивш здравен министър

Проф. Радослав Гайдарски и д-р Станимир Хасърджиев се обявиха за цялата строгост на закона срещу нападателя

04.07.2017 | 08:44 Редактор: Тодор Петров
Д-р Гагова от

В случая с пребитата до безсъзнание д-р Албена Гагова от болница "Шейново" става дума за криминално проявена личност с многократно повдигнати дела, а жената е могла спокойно да загине. За това алармира пред Bulgaria ON AIR бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Той е категоричен, че на д-р Гагова е нанесена тежка травма, която не може да бъде квалифицрани като лека, нито пък средна. "Била е в безсъзнание дълго време и е намерена в безпомощно състояние. Това трябва да премине към тежък криминален случай", настоя проф. Гайдарски в "България сутрин".

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев застана зад мнението на проф. Гайдарски и призова за най-голямата строгост на закона, за да се предотвратят такива случаи. 

"На мен това повече ми прилича на опит за убийство и нехайство", отбеляза той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

"Трябва да информираме обществото, че това е недопустимо и всеки такъв случай няма да бъде толериран. Човекът няма да се измъкне и ще си получи наказанието", каза още д-р Хасърджиев. 

Той посочи, че агресията срещу медицински лица не е български феномен. "Миналата седмица бях в лондонска болница, където навсякъде имаше плакати против агресията срещу медиците. Освен с чисто законовите мерки, там се опитват и кампанийно да водят диалог с пациенти и лекари", обясни той.

Проф. Радослав Гайдарски се върна на конкретния случай в "Шейново" и поясни, че д-р Гагова не е имала права да даде остатъчната плацента. По думите му самият директор не може веднага да реши проблема и прокурорите трябва да обърнат внимание на този факт. 

"Този човек трябва да си получи заслуженото. Трябва да бъдат предприети законови мерки. На този случай трябва да се погледне с най-голяма строгост и подобно нещо да не се повтаря", заключи бившият здравен министър.