fallback

Държавата иска да спре автомобилите без катализатори – възможно или…

Трябва ли да се наложи промяната, коментират Владислав Пенев, Малинка Бондаренко и Румен Дунев пред Bulgaria ON AIR

28.06.2017 | 07:55 Автор: Иван Берберов

Министърът на Околната среда и водите Нено Димов предлага да се спрат от движение автомобилите без катализатори.

Трябва да зададем въпроса, защо на тези автомобили се позволява да се движат. Това е, защото в КАТ нямат техниката да ги преглеждат. Отговорът за налагането на рестрикциите е на принципа на данъчните облекчения за тези, които изберат да ги спазват. Това посочи Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти в студиото на "България сутрин".

Неин събеседник бе Владислав Панев от "Зелените". Според него желаната мярка не е крайна, но е слабо вероятно да се наложи.

"Никой няма право да трови атмосферата и въздуха. Общественият транспорт трябва да се подобри, за да може тези без автомобил с катализатор да се придвижват. Притежанието на автомобил не е изконно право. Уви, смятам, че идеята на министър Димов няма да се случи", заяви Пенев пред Bulgaria ON AIR.

Към разговора се добави и автомобилният състезател Румен Дунев, чрез живо включване на репортера Михаела Карабельова.

"Повечето автомобили в България нямат катализатори. КАТ е първата институция, която трябва да каже дали автомобилът е годен за движение по пътищата. Държавата не може да каже, че спира автомобилите от утре. Трябва да има гратисен период, за да могат собствениците да ги сменят", поясни Дунев.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback