България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бандата "Stereorush" твори в името на българските ценности

Те написаха парче за полковник Димитър Списаревски, героично жертвал се във Втората световна война

16.06.2017 | 10:50 Редактор: Иван Берберов
Бандата

Българската рок банда "Stereorush" направи парче посветено на капитан Димитър Списаревски, който през Втората световна война загива сваляйки тежък американски бомбардировач. Той получава ранга полковник посмъртно през 2009 година. 

"Всеки от групата има лични мотиви за изготвянето на тази песен. Ние подкрепяме българщината. Искахме да направим музикален паметник на един велик българин", споделиха музикантите в студиото на "България сутрин".

Те посочиха, че тази песен е едва началото на поредица от инициативи свързани със стабилизиране и възхваляване на българските ценности.

"Това парче е само началото. Ние започваме инициативи, които ще имат за цел да подкрепят българското – повишаване на часовете по история в образованието свързани с летците в историята ни, както и смяната на името на Летище София, с името на полковник Списаревски", отбелязаха те пред Bulgaria ON AIR.

"Stereorush" казаха, че ще направят и още песни, които ще възхваляват обаче малко по-различен тип национални герои – лекари, учители, хора грижещи се за деца в неравностойно положение.

Очаквайте видеото!