България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Слънчев ли е Слънчев бряг когато си пребит?

За пострадалата камериерка говорят кореспондент в чужбина, дъщеря ѝ, журналистът Соня Колтуклиева и адвокатът Марин Марковски

09.06.2017 | 09:10 Редактор: Иван Берберов
Слънчев ли е Слънчев бряг когато си пребит?

Тази грозна история със случилото се в Слънчев бряг дълбоко ме разтърси. Направихме с колеги журналисти, които работят навън в други държави, всичко възможно да разберат хората в чужбина за пребитата камериерка. Реакциите на чужденците в социалните мрежи и сайтовете на медиите бяха дори по-жестоки от българските. Ние сами не се уважаваме!

Така коментира случилото се журналистът Соня Колтуклиева в студиото на "България сутрин". Неин събеседник бе и адвокатът Марин Марковски. Според него е имало реална опасност побойникът да си замине за Швеция и да не бъде арестуван.

"Имаше опасност шведският побойник да се укрие в периода между първоначалния арест и втория, предизвикан от шума на медиите и обществения натиск. Важно е да се отбележи, че когато се нарушава законът в България, особено по такъв шумен начин, следват последици", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът Колтуклиева добави, че България трябва да покаже, че подобно поведение у нас е недопустимо.

"Важно е да покажем, че подобно отношение в България е абсолютно недопустимо – в Швеция не правят така, защо тук да може? Българите трябва да сме единни когато чужденци се подиграват с нас. Против съм страха от това да не се изложим пред чужденците", заяви тя.

На живо включване по Skype се свърза със студиото българката с шведско гражданство Мариела Нордел. Тя е провела разследване на личността на нападателя – Ралф Сундберг.

"Оказва се, че човекът е абсолютен селяндур. Живее в много малко селце, в което всички се познават. За него казват, че не пиел повече от другите. Но веднъж преминал шведската граница се превръща в звяр", обясни българо-шведският гражданин.

И добави, че ако това се беше случило в Швеция, Ралф щяло да го споходи далеч по-мрачна съдба.

"Шведското общество е наясно с този тип туристи и няма как повече да бъдат дискредитирани, но ние самите трябва да вденем, че няма защо да им се прекланяме и, че те не са повече от нас. Ако това се беше случило в хотел в Швеция до минути хиляди организации щяха да се включат да го превъзпитават, обществото щеше публично да го порицае. Щяха да го разкъсат", поясни Нордел.

В студиото на "България сутрин" с телефонна връзка се включи и Светослава Петкова, дъшеря на пострадалата камериерка.

"Психическото състояние на майка ми се влошава. Водихме я само на съдебен лекар, но предстои и преглед при психолог в понеделник. Тя преди това не се е сблъсквала с нападателя. Той е минал покрай нея и е започнал да говори нещо много тихо, тя не го е разбрала попитала е „Какво?“(What?), а той я изритал. Тя ще се върне на работа в хотела. Случилото се е прецедент", разказа Петкова.

Очаквайте видеото!