България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Катаджии отново ще ни дебнат зад храстите?

Връщането на тази практика е подозрително и опасно, предупреди юристът Петър Славов

08.06.2017 | 08:00 Редактор: Тодор Петров
Катаджии отново ще ни дебнат зад храстите?

Възможно е отново да се въведе практиката с криенето на патрулни коли и дебнещи в храстите катаджии. Това стана, след като две комисии към Народното събрание решиха да бъдат премахнати знаците, обозначаващи камери на пътя.

Юристът Петър Славов потвърди за Bulgaria ON AIR, че с последните предложение наистина се допуска връщането на подобна практика.

"Не мога да разбера с какво ще е по-ефективен един катаджия, ако се е скрил в храстите и изскача внезапно в определен момент. При натоварен трафик неопитните водачи могат да реагират с рязко спиране и отбиване встрани и това може да доведе до ПТП", коментира той за "България сутрин".

По думите му е подозрително защо се прави така, че да се върне практика, за която той подчерта, че е отдавна отхвърлена и опасна. Според Петър Славов контролът може да бъде много по-ефективен с камери, следящи за нарушения на пътя.

"Хубаво е депутатите да почерпят от добрия европейски опит", отбеляза юристът и даде пример с Швеция, където според него се справят успешно с войната по пътищата. Славов се обяви за въвеждане на повсеместно използване на камери и свеждане до минимум на човешкия фактор.