България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Законът за финансиране на училищата създавал тройно неравенство

Държавата не е длъжна на учещите в частни институции, каза депутатът от БСП Стоян Мирчев пред Bulgaria ON AIR

07.06.2017 | 08:50 Редактор: Иван Берберов
Законът за финансиране на училищата създавал тройно неравенство

Финансирането на частните училища с държавни средства създава тройна неравнопоставеност – от една страна имаме частни училища, който ще получават и таксите си, и държавните субсидии, ще имаме и такива, които ще получават само частното си финансиране и ще имаме държавните училища, които ще са само на държавна издръжка, от която трябва да вземем, за да дадем на частните.

Това каза депутатът Стоян Мирчев от БСП за "България сутрин" и добави, че конституцията определя, че държавата трябва да подсигури образование за всички и това става с държавните институции. А учениците в частни училища, прибави той, са там по собствено желание и държавата не им е длъжна.

Според Мирчев законът за средното образование е напълно кух и нестабилен.

"Трябва да има дългосрочна стабилност в учебния процес. Хаосът е огромен, защото се прехвърлят отговорности към някакви държавни документи, които нямат силата на закон, а те трябва да определят отношенията между институциите в образованието и учениците със силата на закон. Това е безумие. Законът е кух", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът призова за по-качествена работа в посока решаване на проблемите на хората и да бъде прекъсната практиката със заседанията на парламента от по 30 минути.