България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Песни, танци и народна музика в "Рила ни гледа"

Паркът в Дупница посреща провеждащия се за осма година фолклорен фестивал

05.06.2017 | 10:30 Редактор: Тодор Петров
Песни, танци и народна музика в

Осмият национален фолклорен фестивал "Рила ни гледа" ще се проведе в края на тази седмица. Целта на проявата е да съхрани и популяризира автентичният български танцов фолклор.

Събието е с начален час 10 часа тази събота в парка в Дупница, а в неделя участниците във фестивала ще отидат на поход в Рила.

"За осма поредна година правим фестивала, но за първа година сме поканили вокални групи и солисти. Певиците ще бъдат в центъра на събитието, а танцьорите ще направят кръгове около тях и музикантите", сподели организаторът на събитието Дилиана Диканска в "България сутрин". 

Музикантите и танцьорите ще представят своето майсторство на две отделни сцени. Между тях ще има алея на занаятите, където ще бъдат демонстрирани всички ръкоделия, а занаятчии ще показват новите техники.

"Танцовите и вокални състави ще се състезават в три категории - до 14-годишни, от 14 до 18 г. и над 18-годишни. Солистите ще се състезават в категории до и над 18 години", поясни Дилиана Диканска.

"В годините винаги търсехме оригиналността. След това започнахме да каним колективи от чужбина, които танцуват български хора. Последните две години новостта е хората на Дъновистката поляна. Опитваме всяка година да интригуваме хореографите", сподели още организаторът на фестивала.

Желаещите все още могат да подадат заявка за участие във фестивала по електронен път. Трябва да заплатят и такса за участие, след което ще могат да се явят пред жури, което ще оцени тяхното изпълнение.