България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България очарова в Кан с "Посоки" на Стефан Командарев

Десетки държави ще разпространяват филма, който ще участва в редица фестивали

05.06.2017 | 09:18 Редактор: Тодор Петров
България очарова в Кан с

Случи се български филм да бъде в селекцията на Кан. Интересът към българското кино се засили и като част от този процес ни селектираха в Кан. Това сподели в студиото на Bulgaria ON AIR режисьорът Стефан Командарев след уникалния успех, който постигна с лентата "Посоки".

Гостът в "България сутрин" разкри, че филмът е поканен на фестивали в Сараево, Талин, Варшава, Рио де Жанейро и Хайфа, а 10 държави вече са сключили договори за разпространението му.

"Малко странно и стряскащо за нас беше, че Китай купи филма за разпространение", призна режисьорът.

Българската премиера на филма ще се състои в края на септември на фестивала "Златна роза", а по кината се очаква да дебютира на 29 януари 2018 г.

"Имахме среща с много кинокритици. Реакциите и отзивите са повече от положителни. Най-вълнуваща беше официалната прожекция. Публиката стана след финалните надписи, обърна се към нас и имаше поне 7-8 минути непрекъснати аплодисменти", разказа Стефан Командарев за преживяването си по време на кинофестивала в Кан.

Актьорът Васил Василев-Зуека сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR, че не е изненадан от селектирането на "Посоки" за фестивала в Кан. Той призна, че ролята му във филма е била тежка и психологическа, но благодари на режисьора и добави, че човек трябва да се бори със себе си.

"Зуека направи много силна воля в този филм, нещо абсолютно различно до този момент. Благодарение на Зуека правим силно начало, което помага", коментира още Стефан Командарев.

Актьорът Герасим Георгиев-Геро, който прави дебют в киното с ролята си в "Посоки", сподели за Bulgaria ON AIR, че със Стефан Командарев се работи прекрасно. 

"Той е много подготвен човек и знае какво иска. Удоволствие е да снимаш кино и ще продължа да го правя", каза още Геро. Той призна за редица комични моменти при заснемането на лентата и предизвика с усмивка режисьора на "Посоки" да си почине.

"С филма повдигаме въпроса дали посоката е правилна, но не даваме отговор. Повдигаме въпроса дали това, което е днес, е това, за което сме мечтали", завърши Стефан Командарев.